Chystáte-li se v létě někam na dovolenou, ale nemáte nejvyšší rozpočet nebo vás nelákají přeplněné chorvatské pláže, neznamená to, že máte po legraci. I v Čechách na vás čekají opravdové poklady – a to zejména v severních Čechách, na hranici s Německem. Pokud máte pár dní času, zkuste se vypravit do Česko-saského Švýcarska.
českosaské švýcarsko
České Švýcarsko
V této oblasti na území České republiky na vás čeká mnoho turistických stezek podél skal, s nádhernými výhledy na přírodu všude kolem.
Začít můžete výstupem na Pravčickou bránu. Doporučujeme jako výchozí bod zvolit obec Mezní louka, odkud se můžete vypravit podél skal až na vrchol. Tam uvidíte skalní bránu a můžete vystoupat na okolní skalní sloupy, pro získání těch nejkrásnějších fotek.
pravčická brána
Pod Pravčickou bránou se vydejte až na autobusovou zastávku Tři prameny a odsud směřujte své kroky do Hřenska. Tato romantická oblast vám nabídne plavbu lodičkami mezi skalami po řece Kamenici. Na území Hřenska jsou dvě soutěsky, Edmundova a Divoká. Obě jsou zajímavé a plavba jimi je velmi uklidňující.
Nevíte-li, co dá a zbývá-li vám ještě trochu času, zamiřte třeba na Labské pískovce. Pokud se můžete vydat i více na západ naší země, doporučujeme výlet na Tiské stěny. Za pěkného počasí se vám naskytne úchvatný výhled na západ slunce mezi skalami.
vyhlídka na české švýcarsko
Saské Švýcarsko
Ani u sousedů se jistě nebudete nudit. Na začátek doporučujeme udělat si výlet do oblasti Bastei – zde vás čeká také mnoho výhledů po výstupu na skalní útvary a slavný most mezi skalami s názvem Basteibrücke. Jen za dvě eura si můžete most obhlédnout ze všech stran, z okolních vyhlídkových míst.
Poté zamiřte o 20 kilometrů zpět k českým hranicím a podnikněte výstup na vrchol Schrammsteine. Je to pravděpodobně nejkrásnější masiv v okolí a na jeho vrcholu se budete cítit jako pán světa. Láka-li vás náročnější terén, obejděte i okolní přírodní úkazy. Nebudete litovat.