Na otázku, zda se dobře staráme o naši ledničku, většina z nás odpoví, že samozřejmě ano. Ale přesto přinášíme na toto téma několik rad.

 lednice a mrazničky

Jak ji umístit?

Vhodné umístění lednice je základní věc. Ideální je místnost, kde je maximálně asi 20°C. Ve většině kuchyní je to těžké dodržet, ovšem každý stupínek teploty navíc znamená navýšení spotřeby elektrické energie. Dále je důležité, aby byl kolem lednice dostatečný prostor. Hlavně v zadní části, kde je umístěn kompresor a kondenzátor. Od zdi by měla být minimálně 10 centimetrů.

 otevřené dveře lednice

Jak ji čistit?

Dodržovat v tomto zařízení pořádek a čistotu je velice důležité! Vzhledem k tomu, že je v ní většinou hodně potravin, jde o rizikový prostor z hlediska možnosti šíření různých bakterií a s nimi spojených nákaz. A to jistě v naší domácnosti není žádoucí! Úklidu lednice se věnujeme proto pravidelně. Stačí asi 1 x za měsíc. Nejlépe je mýt vnitřní prostor roztokem vody a octa či vody a jedlé sody. Nezapomínáme na gumová těsnění ve dveřích. Daří se tam bakteriím a plísním. Pokud se tam usadí dokonce nánosy špíny, dveře špatně těsní a opět se navyšuje spotřeba elektřiny. Bakteriím také bráníme v šíření v prostoru lednice tím, že je řádně balíme. Vhodné jsou k tomu plastové krabičky, které se dobře myjí. Nezapomínáme ani na vnější část lednice, také vysáváme prach v zadní části!

 

Otevíráme jen krátce!

Dveře od lednice nenecháváme dlouho otevřené. Přístroj začne hned zvyšovat výkon k udržení nízké teploty a zvyšuje se znovu zbytečně spotřeba. Vybíráme i ukládáme tedy rychle!

 čtyři kostky ledu

Pozor na horké pokrmy!

Uvařené jídlo, které pak budeme do lednice ukládat, vždy nejdříve zchladíme na pokojovou teplotu. Teplé pokrmy by nejen navyšovaly teplotu ve vnitřním prostoru a tím samozřejmě spotřebu, ale docházelo by zde také ke kondenzaci vody. A příliš vysoká vlhkost v lednici a námraza též není žádoucí.